TD CVEN AKTUALNO PRIREDITVE KOLINE SETEV KORUZE KOZUHAJE  BROTVA  DEDEK MRAZ KONTAKT -INFO  CVEN v SLIKI  KAM na CVENU POVEZAVE

KRIZEV  POT

 

ŽIVI  KRIŽEV  POT

Križev pot (latinsko Via crucis) je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob.

http://www.prlekija-on.net/lokalno/9475/na-cvenu-uprizorili-zivi-krizev-pot-se-na-odru.html

   Križev pot ne postavlja samo vernike, ampak tudi druge ljudi v središče razmišljanja o smislu žrtvovanja, o pomenu ljubezni in smislu življenja.
 Križev pot spada k ljudskim pobožnostim, h kateri prištevamo med drugim tudi rožni venec, litanije in molitvene ure. V krščanski duhovnosti ima zelo velik pomen. Komaj kaj drugega tako vpliva na človekovo spreobrnjenje kakor prav hoja za trpečim Kristusom. Zato je ta molitev še posebej primerna za postni čas, na romanjih in pri duhovnih vajah. Križev pot je molitev, ki so jo najprej poznali romarji v Jeruzalemu, hodili so – in še danes hodijo – po poti, po kateri je šel s križem na Kalvarijo sam Gospod. Ko molimo to priljubljeno molitev, z Jezusom sočustvujemo in podoživljamo njegovo trpljenje ter mu dopustimo, da naša grešna srca upodablja po svojem presvetem Srcu. Pri molitvi križevega pota se vživljamo v Kristusovo (v zvezi z njim pa tudi v Marijino) trpljenje od Pilatove smrtne obsodbe pa do smrti na križu in položitve v grob. Naša misel pri zadnji postaji že spremlja Gospoda preko groba, do njegovega zmagoslavnega vstajenja. Kristusovo trpljenje in vstajenje, ter s tem naše odrešenje.

>> To je premišljevanje o kristusovem bridkem trpljenju <<

Nejc & Darko

Copyright © 2007 TD Cven. Vse pravice pridržane